Floris Hovers

Floris Hovers - De Klare Lijn

Floris Hovers (Raamsdonksveer, 1976) studeerde in 2004 af aan de Design Academy Eindhoven. Daarna werkte hij twee jaar voor ontwerper Piet Hein Eek. In 2006 richtte Hovers zijn eigen ontwerpstudio op, die gevestigd is in de oude betonfabriek van zijn grootvader in zijn geboorteplaats. Een aantal jaren is hij als docent verbonden geweest aan de kunstvakopleiding AKV|St. Joost en aan de Design Academy Eindhoven.

 Hovers ontwierp voor zijn afstudeerproject een stoel zonder lijm of schroeven. Op dit maakproces borduurde hij voort: hij wil de constructie laten zien in zijn ontwerpen. Dit leverde onder meer de Gear Vaas op, gemaakt van gietklei en gebaseerd op een motorblok. De vaas kan gekoppeld worden aan een ander ontwerp, de Carter Vaas, met zichtbare bouten en moeren. Zijn ontwerpen geeft hij beeldende productnamen die verwijzen naar de opbouw: ‘Flessenbootjes’, ‘Wikkelkruk’ en ‘Stoklamp’.

Naast stoelen, tafels, lampen en interieurobjecten ontwerpt Hovers kleurige speelgoedauto’s, dierfiguren en fantasierijke miniatuursteden. Een deel van zijn werk wordt geproduceerd in eigen beheer. In 2011 kreeg hij de Sanoma Woonaward ‘Jong Talent’. Met de Arche Toys miniatuurvoertuigen is hij door het Stedelijk Museum Amsterdam opgenomen in de vaste collectie.

Samen met Marlies Hummelen publiceerde Hovers twee kunstcatalogi, Hovers’ Manual of Things (2016) en Hovers’ Tractors (2019). Deze boeken geven een overzicht van Hovers werk en bieden inzicht in zijn kijk op ontwerpen.

Meer producten van Floris Hovers