Muller Van Severen in Design Museum Gent

Leon Wezenberg

10 jaar Muller Van Severen - in dialoog met de collectie

Het Gentse ontwerpduo Muller Van Severen, bestaande uit Fien Muller en Hannes van Severen, kregen van Design Museum Gent vrijspel om een installatie te creëren met hun eigen werk wat ze in 10 jaar hebben opgebouwd in combinatie met de uitzonderlijke collectie van het museum zelf. Hun intuïtieve en eclectische selectie van design gaat in dialoog met eigen werk.

De expositie is ter ere van het 10 jarig bestaan van Muller Van Severen, maar ook als eindexpositie van het Design Museum zelf. Het museum gaat binnenkort namelijk sluiten tot 2024 in verband met een verbouwing. Ik ben zelf afgereisd naar Gent om de expositie, op de valreep, in levende lijve te mogen ervaren. 


De expositie is met aandacht voor harmonie, minimalisme en proportie ontworpen. De installaties zijn als kadering van de grote open ruimte opgebouwd uit verticale stroken papier, die als een architecturale compositie de ruimte definiëren. De vloeiende, gedrapeerde vormen en de kleuren van het papier verwijzen naar de terugkerende elementen uit de vormen- en kleurentaal van Muller Van Severen. 

De expositie is zorgvuldig gecureerd met werk van Muller Van Severen en uit collectiestukken van het museum en eigen werk: geen realistische interieurtaferelen, maar composities van voorwerpen uit verschillende periodes. Muller Van Severen selecteerden de stukken op basis van zielsverwantschap.

Gent staat bekend om zijn Middeleeuwse uitstraling en ook dit komt duidelijk terug in enkele ruimtes van het Design Museum. Ik heb met fascinatie gekeken hoe de moderne en kleurrijke ontwerpen van Muller Van Severen een contrast aangaan met de eeuwenoude ruimtes waarin deze geëxposeerd staan. 

Muller Van Severen x De Klare Lijn

Onze selectie van Muller Van Severen

10 jaar Muller Van Severen - in dialoog met de collectie
Van 9 oktober t/m 6 maart 2022

Design Museum Gent
Jan Breydelstraat 5