Het tijdloze design van Verner Panton

Eind jaren vijftig ontwierp de Deense architect en meubelontwerper Verner Panton (1926-1998) de stoel die simpelweg zijn achternaam kreeg en waarmee hij wereldberoemd zou worden, de Panton. Deze S-vormige stoel van kunststof – ook verkrijgbaar in een juniorversie voor kinderen – is in 1967 in productie genomen en is na ruim vijftig jaar nog steeds verkrijgbaar. Dat geldt voor veel ontwerpen van Panton: de Flowerpot (1968), de Barboy Trolley (1969) en het Wire-system (1971), om er maar een paar te noemen.

Veel hedendaagse merken (waaronder Verpan, &Tradition, Montana en Louis Poulsen) hebben ontwerpen van Panton in hun collectie. Sinds 2003 is het designmerk Verpan de officiële eigenaar van veel van zijn ontwerpen. Na eerst een aantal klassiekers op het gebied van verlichting uitgebracht te hebben, worden er vanaf 2010 ook meubels en textiel van Panton geproduceerd door dit Deense bedrijf. In hun collectie kom je de tijdloze en iconische ontwerpen tegen, zoals deVP Globe (lamp; 1969), de Panto Pop (fauteuil; 1969) of het ronde Wave vloerkleed (1973). Het zijn stuk voor stuk items die in de periode waarin ze zijn ontworpen futuristisch oogden, en nog steeds naadloos passen in het hedendaagse interieur.

Pantons succes blijkt onder meer uit de vele tentoonstellingen die in de loop van de tijd aan zijn werk zijn gewijd. Hij heeft een lange lijst van bekroningen en een aantal vooraanstaande musea heeft ontwerpen van Panton opgenomen in de permanente collectie, zoals het Design Museum Brussels en het Stedelijk Museum Amsterdam. Sommige originele ontwerpen zijn uitgegroeid tot gezochte collectors items.