Floris Hovers in Museum JAN

In Museum JAN (Amstelveen) is dit voorjaar de tentoonstelling ‘Floris Hovers – De kunst van het spelen’ te zien. Het is de eerste solotentoonstelling van ontwerper en kunstenaar Floris Hovers (1976). Naast meubels en verlichting ontwerpt Hovers houten speelgoed, zoals de Duotone Cars, de dierenseries en de zogeheten Koude Kermis, een set van 29 blokken, die in een gelimiteerde oplage is uitgebracht.

Foto Eddy Wenting

[Foto Eddy Wenting]

Hovers houdt van spelen. Als kind bouwde hij van LEGO met veel fantasie gebouwen, auto’s, hele dorpen. In zijn atelier is het LEGO-logo nadrukkelijk aanwezig. ‘Het liefst sta ik met kinderlijke onbevangenheid in het leven’, vertelt Hovers in een interview in LFK Magazine (14/2021). Die kinderlijke onbevangenheid is terug te zien in zijn ontwerpen, die gekenmerkt worden door eenvoud, een resultaat van langdurig reduceren, waardoor hij tot de essentie van het ontwerp komt. Hovers wil ruimte laten aan de verbeelding. Hij wil tegengas bieden aan speelgoed dat geen of weinig ruimte laat aan de eigen invulling. 

Floris Hovers - De Klare Lijn

Vanuit zijn atelier in Raamsdonksveer – ooit de betonfabriek van zijn grootvader – werkt Hovers aan zijn ontwerpen. Daarbij streeft hij ook bewustwording na: ‘Toen ik jong was, wisten mensen dat producten werden geproduceerd door ménsen; een proces dat geld en energie kost. Ik denk dat we dit besef zijn kwijtgeraakt. Het gros van wat we kopen, wordt elders gefabriceerd en bereikt in grote containers ons land. We zijn ons steeds minder bewust van de impact van onze keuzes.’ Toch is duurzaamheid voor Hovers een bijkomstigheid. In een interview in VT Wonen (10/2020) zegt hij: ‘Ik probeer dingen te ontwerpen die de tand des tijds doorstaan. Dat daarbij hergebruik komt kijken, is mooi meegenomen, maar niet mijn uitgangspunt’.

Floris Hovers - De Klare Lijn

Het houten speelgoed valt op door de vormen en de kleuren. De vormen zijn archetypisch: een auto of dier ziet eruit zoals een kind tekent. Kleur speelt een centrale rol. Niet als toevoeging op het laatst, maar als motor en inspiratiebron. Dat gaat ook op voor Hovers overige werk, bijvoorbeeld de stalen auto’s en landbouwwerktuigen in de serie ‘Arche Toys’, die in museum JAN te zien zijn. Hovers heeft een eigen, herkenbaar kleurpalet, en is vooral benieuwd in hoe twee kleuren op elkaar inwerken, wat spannende combinaties oplevert.

Museum Jan organiseert regelmatig tentoonstellingen rond toegepaste kunst en design. Geen wonder, want de grondlegger van het museum was de directeur van de bekende Tomado-fabrieken (Van der Togt’s Massa-artikelen Dordrecht). Jan van der Togt (1905-1995) was een verzamelaar van beeldende kunst en met name modern glas. Samen met bevriend kunstenaar Jan Verschoor richtte hij in 1991 Museum Jan van der Togt (nu Museum JAN) in Amstelveen op. In het museum verwijst een bescheiden Tomado-rekje met een aantal iconische ontwerpen naar de oprichter.

 

Floris Hovers – De kunst van het spelen
Van 18 maart t/m 26 juni 2022

Museum JAN
Dorpsstraat 50
1182 JE Amstelveen