Een gouden jubileum; Parentesi is 50 jaar!

De iconische Parentesi is dit jaar 50 jaar geworden, en dit gouden jubileum moet gevierd worden. De Parentesi is ontstaan door een potloodschets en twee geweldige ontwerpers die samenwerkten, maar elkaar nooit ontmoetten. Een bestseller van 50 jaar oud wordt nu gepresenteerd in een nieuwe editie met de kleuren waar de ontwerpers zelf van hielden. Het verhaal van Parentesi is bijzonder, respectvol, en magisch.

Het is inderdaad het woord magie dat in je opkomt als je denkt aan het verhaal van Parentesi, de lamp ontworpen door Pio Manzù en Achille Castiglioni. De lamp wordt geproduceerd door Flos sinds 1971. Voor zijn 50e verjaardag is de Parentesi uitgebracht in Turquoise en Orange Signal.

parentesi fiat signal orange

Parentesi 50 jaar turquoise

Het verhaal van Parentesi is het verhaal van een dialoog die nooit heeft plaatsgevonden, een verhaal van vindingrijkheid en respect voor de creativiteit van anderen.

Het verhaal van Parentesi begint met de voortijdige dood, in 1969, van de jonge ontwerper Pio Manzù. Een uniek talent, hij was de uitvinder van het eerste multifunctionele voertuig en ontwerper van onsterfelijke transporticonen zoals de FIAT 127. Castiglioni kende zijn werk, maar de twee hebben elkaar nooit ontmoet. Dankzij de weduwe van Manzù kreeg Castiglioni zijn tekeningen aangeboden en één trok zijn aandacht. Het was een lichtgevend cilindrisch blik dat op een staaf rustte die plafond en vloer met elkaar verbond: dankzij een schroef kon het een halve slag maken en omhoog, omlaag en stoppen. Het was het oorspronkelijke idee achter Parentesi.

flos parentesi 50 jaar


Bovenal toont de tekening bewegingspotentieel: Castiglioni wil het bevrijden, in nauwe samenwerking met de technici van Flos. Hij vervangt de staaf door een metalen draad die, afgebogen door een buis, wrijving veroorzaakt. Hierdoor blijft de lamp op zijn plaats zonder dat er een schroef nodig is. De lijn blijft op spanning door een gewicht van 5 kg.

parentesi turquoise


Castiglioni koos ervoor om Parentesi's auteurschap te delen met zijn overleden collega, waarbij hij zowel de waarde van zijn intuïtie eerde als het ontwerp en de technische vaardigheid die het tot een afgewerkt product maakten. Een nobel gebaar dat respect voor ideeën leert in een wereld waar het vaak ontbreekt.

Respect wordt ook weerspiegeld in de keuze, gemaakt door Flos' designcuratoren, architecten Calvi Brambilla, om te putten uit de verbeelding van beide makers van Parentesi voor de speciale editie die haar 50e verjaardag viert. Het duo koos Turquoise en Signal Orange. Turquoise was Castiglioni dierbaar, zo is een iconische deur in het huis van Castiglioni geschilderd in deze kleur. De tweede was de kleur die Manzù gebruikte voor zijn prototypes van de FIAT 127.

Parentesi recyclebare verpakking

De Parentesi; meer dan alleen een lamp. Het is de dialoog tussen designmaestro's: een gesprek dat al 50 jaar heeft duurt.